Accept Cookies?
Provided by OpenGlobal E-commerce

vrijdag 20 december 2013

Column Wiland Roscher: Eén dag oorlog

Nog een paar dagen en dan is het weer zover. Het moment waarop een aantal mensen in onze samenleving de weg kwijt raken. Dat kan zijn door alcohol of drugs (de hoofdoorzaak) of gewoon je frustraties willen botvieren.

Terroristen
Ieder jaar tijdens de Jaarwisseling is het weer raak. Het geweld tegen politieagenten en andere Hulpverleners zoals brandweer en ambulance personeel neemt weer drastische vormen aan. Ook dit jaar is het al weer vroeg raak. Vooral het zware vuurwerk dat vroegtijdig tot ontploffing komt is aan de orde van de dag. Nu denkt U misschien bij het lezen van de titel is het niet wat overdreven?. Nee het is niet overdreven. De zaken die zich op dit moment in Nederland afspelen doen het ergste vrezen. In Uruzgan hadden onze soldaten te maken met bermbommen. Tijdens de eindejaarsperiode blijkt nu dat het ook in ons land goed mis is. Explosieven verkenners van de politie en de mannen van de EOD ( Explosieven Opruimingsdienst) moeten net als de soldaten in Uruzgan vrezen voor hun leven.Dat bleek vorig jaar tijdens de ontmanteling van zo'n "bermbom" in Wassenaar. Een EOD'er verloor daar zijn hand door de explosie. Zonder beschermende kleding was hij dood geweest. Er zijn namelijk gekken in onze samenleving die in keldertjes en schuurtjes dodelijke pijpbommen en andere granaten maken die bij ontploffing een enorme schade aanrichten en dood en verderf kunnen zaaien wanneer zij in de nabijheid van mensen tot ontploffing worden gebracht. Steeds meer idiote knutselaars (bommenmakers) maken zonder het te beseffen projectielen die politieagenten, hulpverleners en burgers zwaar kunnen treffen.Dat is geen Jaarwisseling meer vieren maar een oorlog voeren. Het is te gek voor woorden dat de EOD de politie moet helpen om deze "bermbommen" onschadelijk te maken.Een derde van het door de politie onderschepte illegale vuurwerk is zwaar explosief.

In wat voor land leven we dat mensen dodelijke projectielen maken en er nog vreugde in scheppen ook. Je mag je hart vasthouden en hopen dat de "terroristen" die die dingen maken ze niet ergens tussen de mensen tot ontploffing brengen. Iedereen kent inmiddels de beelden van de zelfmoord aanslagen. Dat willen we hier niet! Als je zo'n projectiel maakt ben je geen feestvierder maar een terrorist die mensenlevens kan verwoesten!.Wat die "bommenmakers"betreft, straf ze volgens de wetgeving voor terroristen.Ze zijn namelijk een rieel gevaar voor de samenleving.Kijk hier de uitzending van Eenvandaag

En dan hebben we het nog niet over al het geweld tegen de hulpverleners tijdens de "Oorlogsnacht" van de jaarwisseling. Vorig jaar was het ondanks het slechte weer goed raak en werden brandweer en politiemensen mishandeld. Men (de gekken in onze samenleving) staan de dienders en hulpverleners letterlijk naar het leven. Agenten moeten in sommige situaties vrezen voor hun leven.In de kamerbrief 2013 van de minister stond te lezen:

In totaal zijn er 114 incidenten gerapporteerd van agressie en geweld tegen werknemers met een publieke taak. Het aantal incidenten is in vergelijking met vorig jaar met bijna 39% afgenomen. (Ja het was ook wel erg slecht weer meneer Opstelten) Dit betekent dat de dalende tendens van de afgelopen jaren zich doorzet.

Deze afname betreft de categorieën belediging (-63%), bedreiging (-45%), openlijke geweldpleging (-70%) en mishandeling (-21%). Het aantal gerapporteerde zware mishandelingen is gestegen (+75%, 21 gevallen in 2013 ten opzichte van 12 in 2012). Het grootste aandeel van de incidenten (90) is gericht tegen werknemers van de politie.Er hebben zich 15 gevallen van agressie, bedreiging en geweld tegen brandweerpersoneel voorgedaan.

Geen nieuwe instrumenten nodig
Minister Opstelten was vorig jaar van mening dat er geen nieuwe instrumenten nodig zijn om het geweld tegen politieagenten, andere hulpverleners en goedwillende burgers terug te dringen. Ik ben dat volledig met hem oneens. Gezien het geweld tegen hulpverleners kan ik maar één conclusie trekken; zoals het nu gaat werkt het niet minister.

De straffen die velen in het begin van het jaar krijgen staat regelmatig in geen verhouding tot wat ze hebben gedaan. We kennen in Nederland geen minimum straffen.Uit een gesprek wat ik afgelopen jaar had met een kamerlid blijkt dat men dat in politiek Den Haag ook niet wil. Maar waarom kunnen we geen wet maken waarin een minimum straf wel van toepassing is bij geweld tegen politieagenten en andere hulpverleners. En dan zeker met de Jaarwisseling. Wat te denken van één jaar straf van 1 januari tot 1 januari? Gewoon een heel jaar opsluiten. En dan niet zoals het OM komen met voorwaardelijke straffen of taakstraffen omdat men de rest van het jaar lief is geweest. Dat is iets om misselijk van te worden. Het OM moet ten aller tijden een 200% strafeis neerleggen. Maar langzaam raken de rollen omgedraaid. De rechters straffen zwaarder dan de eis van het OM. Het OM doet haar werk dus niet naar behoren. Tik ze op de vingers Ivo! En waar blijft de uitslag van de dat onderzoek van U? U weet wel, dat onderzoek bij het OM over de zwaardere strafeis .Wij wachten met smart op de uitkomst. Of zijn de resultaten zo schrikbarend dat U ze niet naar buiten wilt brengen? Kom op met dat onderzoek Ivo. Laat zien dat je een man van je woord bent en geen slap aftreksel van een vaatdoek.

Vuurwerkverbod en bange politici
Elk jaar weer beginnen politici van de toren te schreeuwen over een vuurwerkverbod. En steeds weer hebben ze in Den Haag de ballen niet om door te pakken. Men is bang om de kiezer of moet ik zeggen de keizer op de tenen te trappen. Ze zijn bang voor de kiezer. Ze willen op de blauwe stoeltjes of in vak K blijven zitten en daar moet de kiezer voor zorgen.Dus dan neem je de kiezer zijn speeltje "de vuurwerkbom" niet af. We wachten gewoon totdat er een bericht op twitter verschijnt waarin staat dat er meerdere doden en zwaargewonden zijn gevallen bij een enorme explosie tijdens de jaarwisseling. Ondertussen gaat de import van hoog explosief materiaal gewoon door.Vele rijdende bommen passeren de grenzen. Personenauto's en busjes afgeladen met illegaal vuurwerk op weg naar de bommenmakers. Miljoenen aan schade krijgen de belastingbetalers ieder jaar op hun bordje Wanneer durft de politiek in te grijpen? Als het te laat is?

Ik wens alle politieagenten en andere hulpverleners een zeer veilige Jaarwisseling en hoop ieder jaar weer dat er geen gewonden zullen vallen. Maar gezien de berichten die we ieder jaar weer met de Jaarwisseling plaatsen heb ik daar een hard hoofd in. Triest maar waar.

Let goed op Uzelf en Uw collega's

En OM doe Uw werk naar behoren en stel de politieagenten en andere hulpverleners niet teleur!

De Jaarwisseling zal moeten uitwijzen of er inderdaad zoals Opstelten zegt sprake is van een afnemende tendens van geweld tegen mensen met een publieke taak en dat het niet aan het weer te wijten is.

Ik hoop in ieder geval dat het tijdens de komende "Eendaagse oorlog" zeer slecht weer zal zijn. Een code oranje van het KNMI zal zeker helpen het geweld terug te dringen.Slecht weer is zoals blijkt tijdens de jaarwisseling 2012/2013 de beste vriend van de hulpverleners.

De terreur tegen hulpverleners en burgers tijdens de Jaarwisseling moet stoppen!
Lees hier alles over de vorige Jaarwisseling

Wiland Roscher (www.wilandroscher.nl )





Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More
Aangepast zoeken