Accept Cookies?
Provided by OpenGlobal E-commerce

zaterdag 21 december 2013

SMV: Handen af van hulpverleners!

Woensdag 18 december waren zo’n zeventig mensen naar De Balie in Amsterdam gekomen voor de conferentie van de SMV over Agressie tegen publieke dienstverleners. De middag begon met een vooruitblik op een documentaire die journalist en documentairemaker Geertjan Lassche gemaakt heeft over dit onderwerp. Blinde drift, zoals Lassche zijn documentaire noemt, wordt op 23 januari 2014 op televisie uitgezonden bij de EO.
Onder leiding van Sven Kockelmann werd gediscussieerd over de verschillenden factoren die een rol spelen bij deze vorm van agressie en over mogelijke oplossingsrichtingen.
Socioloog en filosoof Bas van Stokkom noemde vooral de veranderde gezagsverhoudingen en het steeds assertiever worden van mensen in onze maatschappij.
Drie journalisten, Henk Valk, Eliza Bergman en Marco de Vries, vertelden over hun onderzoeken naar een aantal waar gebeurde cases, waarbij duidelijk werd dat de publieke dienstverleners ook niet altijd even handig optreden. Een van hun conclusies was ook dat bij veel incidenten alcohol en drugs een rol speelden en/of de dader al vaker met justitie in aanraking was geweest.
Gerrit van de Kamp, voorzitter van de politievakbond ACP, benadrukte vooral dat het onacceptabel is dat het geweld en de agressie tegen politieagenten het afgelopen jaar opnieuw gestegen is, en zelfs doordringt in het priveleven van agenten. Natuurlijk gaat er ook bij politieagenten weleens iets mis in de communicatie, maar zij moeten in veel situaties wel direct beslissen en er is dan geen tijd voor uitgebreide communicatie.
Voor de SMV vormt deze conferentie een informatiebron en start om deze vorm van agressie aan te pakken. De voorzitter van de SMV, prof mr Pieter van Vollenhoven maakte duidelijk in welke richting de SMV denkt:
Voorop staat dat agressie en geweld tegen publieke dienstverleners onacceptabel is, dus ‘handen af van de hulpverleners’.
Daarnaast willen we naar een situatie dat de publieke dienstverleners beter getraind worden om beter met agressie om te gaan. Mensen worden nu eenmaal steeds mondiger. Meer onafhankelijke onderzoeken na incidenten kunnen duidelijk maken wat er zich precies heeft afgespeeld, zodat daar lering uit getrokken kan worden.
Verder willen we bewerkstelligen dat de omstanders de dienstverleners gaan helpen, in plaats van passief toekijken of meevechten of -schelden tegen de dienstverleners. Er zijn verschillende factoren die ertoe leiden dat mensen niet helpen. Dat kan te maken hebben met een gebrek aan kennis en vaardigheden, maar bijvoorbeeld ook met het risico dat je zelf schade oploopt en zelf voor de medische of andere kosten opdraait. In plaats van waardering voor je inzet en hulp, krijg je dan een rekening gepresenteerd. De SMV wil gaan onderzoeken wat de mogelijkheden zijn om mensen die te hulp komen en daardoor kosten maken financieel bij te staan, bijvoorbeeld door een fonds in het leven te roepen.
.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More
Aangepast zoeken