Accept Cookies?
Provided by OpenGlobal E-commerce

vrijdag 12 oktober 2012

Column Human Terms: Addertje onder het gras


Ik denk dat wij in NL en de cow-boys ! in de USA in vele opzichten toch ook overeenkomsten met elkaar ontberen. Dat zit ‘m vooral in de politieke uitingen mbt de verkiezingen. Wij hebben een koning en zij overzee hebben een president. In verhouding zal het kostenplaatje van deze volksmenners eender zijn. Het toverwoord is in deze kringen toch wel het denkbeeld  DEMOCRATIE. Wij bemoeiden ons in de wilde bootjaren en rooftochten (V.O.C) vooral met overzeese gebieden. Denk daarbij aan de stichting van Nieuw Amsterdam, het huidige New York. Bovendien hebben de Jannen en de Kezen, lees yankee’s,  ons nadien bevrijd. Middels de befaamde Marshall hulp, werd NL en Europa verder economisch uit het moeras getrokken. Uiteraard ligt tussen de periode van  Nieuw Amsterdam – New York en de Marshallhulp een wereld vol van geschiedenis en ellende. Maar ja,  dan heb je tenminste iets om over te vertellen op een koude gure  avond in december, nietwaar….

Tussen de USA en NL zijn er tal van verschillen maar ook overeenkomsten. Vannacht is het 1e debat op tv geweest tussen Obama en Romney. Er wordt al maanden met drek en modder naar elkaar gegooid maar tijdens dit debat waren de debaters Obama en Romney nog enigszins geciviliseerd tov elkaar. Obama heeft echter niet sterk van zich afgebeten en Romney heeft dankbaar gebruik gemaakt van de tekorten in Obama’s betoog.  Maar ja, dit was de 1e ronde in de politieke ring en er volgen er nog 2. Ik denk dat big O gaat winnen, maar ja dat is en blijft een gok vooralsnog. Verder is het aan de kiezer of de democraten of de republikeinen met de winst aan de haal gaan. Ligt ook een beetje aan de fondsen die geworven zijn om zwevende kiezers naar zich toe te trekken. Wordt weer een duur grapje , maar ja het is show-time, nietwaar !  Echter in de USA wordt de president niet rechtstreeks gekozen door de kiezers maar indirect door de kiesmannen oftewel het Kiescollege of United States Electoral College. Elke staat in de USA heeft 3 kiesmannen, sommige staten enkelen meer.

Dan het principe First past the post. Dat wil zeggen dat de presidentskandidaat  die in een bepaalde staat de meeste stemmen haalt, nagenoeg alle kiesmannen van die staat in zijn schoot geworpen krijgt.

Door dit systeem is het mogelijk dat de presidentskandidaat met de meeste stemmen niet altijd de verkiezingen wint. (vb; de verkiezingen van 2000 waar Al Gore  meer stemmen behaalde dan George Bush maar toch de strijd in het kiescollege verloor.)  Vele telefoontjes en intimidaties zullen dezer dagen in de USA volgen. De kiesmannen krijgen er minimaal bloemkool-oren, van dat getelefoneer en gebedel, toch  !

Ook bij ons is het niet anders gesteld met de democratie, OF datgene dat ervan over is. Ik dacht dat in NL alleen maar met Sinterklaas voor de gek gehouden werd. De bittere waarheid doet anders vermoeden………

Namelijk het sprookje democratie in relatie tot verkiezingen krijgt bij ons  ook een vreemde wending Ook bij ons in NL  is het een vreemde draaiing. Want in tegenstelling tot Tweede Kamer wordt de Eerste Kamer niet rechtstreeks door de Nederlandse bevolking gekozen, maar getrapt, namelijk door de leden van de Provinciale Staten.  Mogelijk is dit virtuele familie van de Adams family, lees de kiesmannen in de USA !

Niet elk Statenlid heeft bij ons een even zware stem. Er wordt een 'weging' uitgevoerd waarbij een relatie wordt gelegd met het inwonertal van de provincie in kwestie.  Het inwonertal wordt gedeeld door het honderdvoud van het aantal Statenleden van die provincie. Deze uitkomst heet de stemwaarde.

De op een partij in een provincie uitgebrachte stemmen worden vermenigvuldigd met deze stemwaarde. De uitkomst heet stemcijfer. De zetelverdeling in de Eerste Kamer geschiedt met behulp van de kiesdeler. Uiteindelijk komt het fenomeen restzetel nog in beeld adhv de grootste gemiddelden.  Ik moet mezelf ff  intern beraden en een intern stroomschema erop loslaten. Wat een geflipflap ten faveure van macht in combinatie met partijpolitieke uitgangspunten……..

Als ik eea bekijk dan vertonen de kiesmannen USA en de provinciale staten NL toch wel veel overeenkomstige narrige trekjes. Geboren uit machtspelletjes voor de happy few. Beter gezegd diegenen die met een min of meer gouden lepel in de mond geboren zijn en in bepaalde kringen verkeren…

Ja natuurlijk, VVD en PvdA hebben geen meerderheid in de 1e kamer. Samsung en Roeten zien geen problemen.  Partijpolitiek in relatie tot het belang van Nederland.

Ter kennisgeving . Ricardo Offermans wordt burgemeester van Roermond. Hij is voorzitter van de VVD Limburg een echte carrièreman. Ook Rico bemoeit zich erg veel  met de provinciale politiek.

Hij heeft met de befaamde en verguisde wethouder en tevens senator in de 1e kamer Jos the boss van Rey van doen gehad. R heeft zich als wethouder in  Roermond bevrijd van het juk van tegenstellingen jegens hem. R is uiteindelijk geloofwaardig gebleken. OOK al heeft hij de schijn van belangenverstrengeling tegen zich gekregen.  Van R heeft Roermond wel op- en uitgebouwd tot economische trekpleister in de regio. Dat moet hem nagegeven worden  U kunt  googelen om meer hierover te lezen.

R is NU adviseur van de benoemingkascommissie van de benoemde burgemeester Rico Offermans.   De zweem van vriendjespolitiek blijft hier echter hangen  als een verstikkende gordiaanse knoop van onwelbehagen. Uiteindelijk zullen  Rico en van Rey hun politiek uitingen moeten bijstellen om samen door een deur te kunnen blijven gaan, zoals de VVD dit graag ziet.

Ik denk bij mezelf Rico, hier heb je de verkeerde matroos aan boord genomen. Met deze matroos vang je niet de witte walvis maar WEL een zweem van vriendjespolitiek en mogelijk misplaatst vertrouwen van de inwoners. Ik hoop dat ik het mis heb. Dit zal blijken, wanneer de VVD gaat lonken naar een van deze twee heren………………. 

Nu nog iets anders.  Wist u dat IL BELLO strafrechtelijk VERVOLGD zal gaan worden door de paus, himself. U weet wie hier in het geding is. Namelijk de butler van het Vaticaan van de paus. Genaamd Paolo Gabriele. Volgens mij heet er een engel ook Gabriel….. Ik zou zeggen een paar Weesgegroetjes en vergeving van de zonden zoals Jezus Christus gepredikt en bedoeld heeft. Maar nee, ook de macht van het Vaticaan moet gestand zijn plicht voldoen aan….. Wat een kul.  De kerkelijke machtspelletjes gaan onverdroten door. De butler is beland in de slangenkuil van het Vaticaan. Hij zal wel verstoten gaan worden. Echter het Vaticaan is geen rechtstaat. DUS moet er weer gesteund worden op het Nationale recht in Italië. Dus  het land van de Berlusconi- achtigen.

En ja hoor, de arme Paolo is toch veroordeeld. Hij moet 1,5 jaar gaan brommen. Echter de paus zal hem vermoedelijk WEL gratie verlenen. Hij moet dan wel gaan klokkenluiden als die klokkenluider van de Notre dame !  Hij mag  het klokkenluider ook niet vervormen tot een soort van klokkenluiden op de wijze van WikiLeaks voorman Julian Assange.

De laatste column van Marianne Thieme, fractievoorzitter Partij voor de Dieren; Diederik, hou je rug recht. Dit sprookje van Grimm aan de hand van Marianne Thieme gaat dwars door de moestuin van Diederik en zijn huidige dressman code. Vroeger was Diederik hier wars van en liep hij op geitenwollen sokken rond om zijn evangelie te verkondigen. Dit heeft precies 7 jaar geduurd. Dan zullen nu wel de zeven vette- dan wel magere jaren volgen.……..

Human Terms

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More
Aangepast zoeken